Peace and Love

1999 bildades en förening i Borlänge. Föreningens mål var att arrangera en musikfestival som skulle representera fred och kärlek. Själva tanken bakom arrangemanget var att motverka våld, rasism och främlingsfientlighet i Dalarna.

p-l-logoFrån början var Peace & Love Festival en tvådagarsfestival som arrangerades i början av augusti tillsammans med en bar. Med tiden växte festivalen och idag är det en av Sveriges absolut största musikfestivaler. Men själva festivalen är mer än bara musik. På plats kan du deltaga i allt från föreläsningar och debatter till nycirkus och stand up.

Med åren har några av världens största internationella artister spelat på Peace & Loves olika scener. Bob Dylan, Jay-Z, Mumford & Sons, John Fogerty och Alice Cooper är bara några av de gigantiska artisterna som släppts loss på scen i Borlänge.

2013, det avgörande året

pl2Trots stora framgångar i Sverige och utomlands hade Peace & Love svårt för att få det att gå runt ekonomiskt. 2011 såldes 50 000 biljetter, 2013 såldes betydligt färre biljetter än beräknat och man beslutade att ställa in årets festival. Den 28 maj 2013 beslutade man om konkurs tack vare den dåliga ekonomiska situationen som rådde.

Under hösten 2013 gick Peace & Love Foundation, en ideell stiftelse, ut och meddelade allmänheten att man nu arbetat fram en mer stabil och långsiktig plan. Festivalen gjorde comeback 2014 med temat ”En hyllning till mångfald” och lyckades sälja 5000 biljetter. 2015 såldes 10 000 biljetter och festivalen står återigen på fötter.

Peace & Love i utlandet

Även ifall festivalen har sina rötter i Sverige så har de arrangerat events och musikfestivaler runt om i världen. Både på Kuba och i Chile har Peace & Love satsat i hjärtat av fattigdom med lokala och svenska artister. Timbuktu, Looptroop Rockers, Miss Li och Mando Diao är några av de svenska artisterna som varit med och spelat på Peace & Love i utlandet.

2009 deltog festivalen på en annan musikfestival i Austin, USA, som heter Ice Cream Festival. Ricky Erickson, som arrangerade festivalen, hade själv spelat på Peace & Love i Sverige 2008 med bandet The Nomads. Ricky, som älskade konceptet bjöd därför in Peace & Love till att medverka i USA. Ett bevis på att själva grundtanken och budskapet med Peace & Loves festival uppskattas i hela världen. De båda parterna medverkade i Ice Cream Festival årligen fram till 2011.

För dig som besökare

pl-visitNog med historia. Du tänker självklart på varför just du ska besöka Peace & Love i Borlänge nästa gång. Ett festivalpass med campingplats kostar i snitt 1500 kr. För det får du 140 st artister, välkända som nykomlingar, och med ett stort utbud av olika genres får du därför bevittna en safari med olika sinnesstämningar och känslor. Festivalens besökare är människor av olika slag, etniciteter och kulturer. Det enda som genomsyrar besökarna är deras värderingar som byggts på den enskilde individens värde, oavsett bakgrund eller nationalitet.

På festivalområdet finns allt från musik till akrobatik, politisk debatt, cirkus och mycket mer. Det är en av Sveriges absolut största festivaler.