Way out West

Att vara prisad som en av de mest innovativa musikfestivalerna i världen av The Times och MTV säger en del om kvalitén och nytänkandet som råder på Way Out West. Belägen i hjärtat av Göteborg, med en besökarfrekvens på över 24 000 besökare årligen, gör det festivalen till en av de snabbast växande i norra Europa.

2007 arrangerades den första Way Out West-festivalen. Imponerande 18 000 biljetter såldes redan första året, vilket satte en kvalitativ prägel på arrangemanget redan från början. Artisterna som spelade höll inte låg kvalitet de heller. The Hellacopters, The Hives och Kanye West var några av de som släppte loss under festivalens första år. Enkelt sagt kan man säga att festivalen skrev sin egen historia redan under det första året. Sen dess, mellan 2008 till 2015 har man sålt över 24 000 biljetter årligen.

Blandade åldrar i en gigantisk festmiljö

Det som verkligen präglar Way Out West är klientelets olika åldrar. Du kommer in på festivalen som 13-åring, men bli inte förvånad om en eller två pensionärer drar förbi. Festivalen har anpassat sig efter Folkhälsomyndighetens & Miljöförvaltningens rekommendationer. Alkohol serveras inom inhägnade zoner och 18-årsgräns där är vad som gäller.

Festivalområdet är uppbyggt runt fyra scener: Flamingo, som är den största. Azalea som i princip är lika stor. Linné som är en tältscen. Dungen är den fjärde, mindre scenen, som fokuserar på elektronisk dansmusik. Precis som vid öltälten råder 18-årsgräns när du ska besöka Dungen.

En festival som tänker annorlunda

wwPrecis som ingressen säger så har Way Out West mottagit utmärkelser och uppmärksammats som en innovativ musikfestival som speglar frågorna i samhället. Detta är en röd tråd som genomsyrar allt som presenteras på plats. Tittar på man artisterna så är 2010 ett praktexempel: Håkan Hellström gav samma år ut ett sitt album Samlade singlar. Wu-Tang Clans medlemmar hade nyligen släppt ett kollaborationsalbum ihop med andra amerikanska rappare och självklart spelade de på Way Out West. Andra stora artister som bland annat The xx och M.I.A spelade även de under festivalen 2010. Musikfestivalen hade lyckats med något storslaget. De hade lyckats blanda olika åldrar tillsammans med ett brett utbud av musikgenrer samt graffitti, konst och poesi.

2012 valde arrangörerna att enbart servera vegetarisk mat vilket blev en av de största nyheterna inom musikfestivalernas värld.

Stay Out West

stayFör att bevisa att man brinner för bra musik och god stämning har Way Out West skapat ett eget klubbkoncept som kompletterar själva musikfestivalen. Konceptet kallas Stay Out West och arrangerar storslagna fester när festivalens vita dukar åter faller mot marken. Det är vid Bananpiren i Göteborg som Stay Out West fortsätter efter att Way Out West och Slottsskogen stängts för kvällen. 93 000 kvadratmeter bestående av tre egna scener låter det dig som besökare fortsätta festandet natten lång. Konceptet är väldigt uppskattat av festivalens seniora besökare och här råder 18-årsgräns. Här ser man storslagna artisters pampiga klubbspelningar. Några som spelat är: Teddybears. Lilla Namo, Sumie, Kurt Vile & The Violators, Seinabo Sey, Zhala och många fler.